"Believe nothing, no matter where you read it or who has said it, not even if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense."

Ampun tuanku, sembah patek harap diampun...Patek ingin menyampaikan siapakah PENGKHIANAT sabenar kepada ketuanan Sultan di negara ini...malah dikalangan tuanku pun ada yang bersekongkol dengan mereka kerana di beri habuan yang lumayan...Patek patek yang marhaen dinegara ini masih tetap setia dengan tuanku walau pun difitnah dengan pelbagai tuduhan..ampun tuanku beribu ampun, sembah patek harap diampun..

Friday, February 5, 2010

Ku Li sedia hadapi tindakan Umno

From Free Malaysia Today

Ku Li KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, tindakan disiplin yang didesak sesetengah pihak dalam parti itu adalah tidak relevan dan Umno boleh mengambil apa sahaja tindakan yang mereka inginkan.

“Apa sahaja tindakan yang mereka hendak lakukan ke atas saya adalah tidak relevan,” kata beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Gua Musang.

“Isunya apa yang undang-undang kata.  Undang-undang ialah Akta Pembangunan Petroleum yang membawa kepada kelahiran Petronas dan memberi Kelantan dan Terengganu hak perundangan kepada lima peratus hasil minyak yang ditemui dipesisir pantai,” katanya.

Tengku Razaleigh memberitahu, sebagai bekas Pengerusi Petronas beliau menggubal akta itu dan memeterai perjanjian-perjanjian berkaitan atas arahan Allahyarham Tun Abdul Razak, yang merupakan perdana menteri kedua.

“Oleh kerana beliau mahu memastikan negeri-negeri miskin di Semenanjung akan mendapat faedah dari minyak ditemui di pesisir. Beliau mengetahui bahawa mereka tiada minyak di darat dan dalam lingkungan perairan negeri,” katanya.

Tengku Razaleigh berkata, Umno boleh berbuat apa sahaja yang mereka inginkan.  Lebih-lebih lagi mereka masih perlu berurusan dengan soal undang-undang dan menghadapi rakyat,” terang beliau.

Beberapa pihak dalam Umno menggesa agar parti mengambil tindakan ke atas Tengku Razaleigh berikutan kenyataannya Khamis lepas yang mendakwa kerajaan negeri Kelantan kini patut mendapat bayaran royalti minyak dan bukannya wang ihsan.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Dato’ Seri Mustapa Mohamed baru-baru ini berkata, pihaknya tidak mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan ke atas Tengku Razaleigh, yang pendiriannya bertentangan dengan kerajaan pusat berhubung bayaran royalti minyak kepada Kelantan.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, hanya Majlis Tertinggi Umno yang boleh membuat keputusan dalam soal ini.

Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak pula berkata, pucuk pimpinan parti akan meneliti ucapan Tengku Razaleigh itu.

No comments:

Post a Comment

Jika Anda terlepas.....ada ulang tayang disini????

Lagi disini

Tambah satu lagi........lepas ni...lu fikir la beb....

RPK Speaks His Mind - Altantuya Statutory Declaration